top of page

BIOGRAFIJA

Rođen u Dubrovniku, glazbenik Žarko Dragojević više od 15 godina aktivno djeluje na kulturno-umjetničkoj sceni, a od 2016. počinje skladati glazbu za film i kazalište.  Dio instrumentalnih radova i remixeva za druge izvođače također objavljuje pod pseudonimom V E R S I Ø N  1 2 ili v12.

Glazbeni put započinje 2006. godine kao frontman banda Embassy 516 te još kao mladi autor hrabro progovara o današnjem društvu (albumi Surveillance of the Environment iz 2012. & Correlation iz 2018. za Geenger Records). Kao zaposlenik Kazališta Marina Držića u proteklom desetljeću imao je zadovoljstvo raditi na preko 80 produkcija s najznačajnijim hrvatskim i regionalnim redateljima.

 

Skladao je glazbu za predstave Paola Tišljarića (Priče iz davnine, Tramvaj zvan žudnja, Maškarate ispod kuplja, Šenoa i Slava, Krijesnice, Nora - Kuća lutaka i Uncle Maroye: Re-Examined), Livije Pandur i Tibora Hrsa Pandura (Hamlet - Evidencija zločina jedne monarhije),  Darija Harjačeka (Stolice), Aleksandra Švabića i Vedrane Klepice (Južina), Hrvoja Korbara (Svinje), Jasne Jukić (Art i Košulja sretnog čovjeka) te za internacionalne projekte Seana Aite i Filipa Krenusa (Bijedan gumac / Midsummer Scene) te dramaturginje Mile Pavićević (Elegije od izgubljenog nađenog, Uferstudios Close Ups i Extinction Room / Hopeless.) 

Sklada i za format radio drame; Macbeth u produkciji The Psych Drama Company (Boston, USA) u režiji Wendy Lippe, Luko za Studentski teatar Lero u režiji Srđana Dragojevića te Plan za bijeg / Animagraf za Multimedijalnu Kolibu u režiji Izae & Pavlice Bajsić Brazzoduro. Surađivao je i s Kazališnom družinom Kolarin (Mare Fjočica i Do posljednje kapi krvi).

Žarko Dragojević također potpisuje autorsku glazbu za niz televizijskih, radijskih i multimedijalnih projekata. U nizu produkcija ističe se dokumentarni film Skrivena strana medalja o životu najtrofejnijeg hrvatskog sportaša, dubrovačkog plivača Mihovila Španje, koji je nedavno izabran za Paraolimpijca desetljeća u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

 

Od 2013. godine Dragojević je voditelj umjetničkih programa Audiovizualnog centra Dubrovnik i stalni suradnik Art radionice Lazareti. Bio je partner / koordinator niza EU projekata (Europska prijestolnica kulture 2020., Active NGO’s / URBACT, Uči dalje / ESF, Ujedinjene generacije / ESF, EPIC / ERASMUS+, HER.CUL...).

 

Obavlja dužnost predsjednika Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i potpredsjednika Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika. Jedan je od utemeljitelja studentskog radija UNIDU pri Sveučilištu u Dubrovniku.

bottom of page