BIOGRAFIJA

Rođen u Dubrovniku, glazbenik Žarko Dragojević više od 15 godina aktivno djeluje na kulturno-umjetničkoj sceni, a od 2016. počinje skladati glazbu za film i kazalište.  Dio instrumentalnih radova i remixeva za druge izvođače također objavljuje pod pseudonimom V E R S I Ø N  1 2 ili v12.

Glazbeni put započinje 2006. godine kao frontman banda Embassy 516 te još kao mladi autor hrabro progovara o današnjem društvu (albumi Surveillance of the Environment iz 2012. & Correlation iz 2018. za Geenger Records). Kao zaposlenik Kazališta Marina Držića u proteklom desetljeću imao je zadovoljstvo raditi na preko 70 produkcija s najznačajnijim hrvatskim i regionalnim redateljima.

 

Skladao je glazbu za predstave Paola Tišljarića (Priče iz davnine, Tramvaj zvan žudnja, Maškarate ispod kuplja i Uncle Maroye: Re-Examined), Aleksandra Švabića i Vedrane Klepice (Južina), Hrvoja Korbara (Svinje), Jasne Jukić (Art i Košulja sretnog čovjeka) te za internacionalne projekte dramaturginje Mile Pavićević (Elegije od izgubljenog nađenog, Uferstudios Close Ups i Extinction Room / Hopeless.).

 

Početkom 2022. je skladao glazbu za predstavu Hamlet - Evidencija zločina jedne monarhije u režiji Livije Pandur na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića. Autori teksta su Tibor Hrs Pandur i Livija Pandur prema dramama “Dan umorstava u povijesti o Hamletu” Bernarda-Marie Koltèsa i “Hamlet” Williama Shakespeara.

 

Žarko Dragojević također potpisuje autorsku glazbu za niz televizijskih, radijskih i multimedijalnih projekata. U nizu produkcija ističe se dokumentarni film Skrivena strana medalja o životu najtrofejnijeg hrvatskog sportaša, dubrovačkog plivača Mihovila Španje, koji je nedavno izabran za Paraolimpijca desetljeća u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

 

Od 2013. godine Dragojević je voditelj umjetničkih programa Audiovizualnog centra Dubrovnik i stalni suradnik Art radionice Lazareti. Bio je partner / koordinator niza EU projekata (Europska prijestolnica kulture 2020., Active NGO’s / URBACT, Uči dalje / ESF, Ujedinjene generacije / ESF, EPIC / ERASMUS+, HER.CUL...).

 

Član je Kulturnog vijeća Grada Dubrovnika za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti, a ujedno obavlja dužnost predsjednika Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije.